Lewandowski

Robert Lewandowski, 21 Ağustos 1988 yılında Polonya'nın Varsova kentinde dünyaya geldi. 23 yaşındaki golcü oyuncu, vatandaşı olan Miroslav Klose gibi Alman vatandaşı olmak yerine, doğup büyüdüğü Polonya Milli takımının formasını 2008'den beri terletmeye devam etmektedir. Profesyonel kariyerine ilk olarak Delta Varşova'da başlamış ancak bir sezonda 5 maçta ilk 11, toplamda ise 4 maçta ise sonradan oyuna girme şansı bulmuştur ve bu sürede toplam 4 gol atarak takımına katkıda bulunmaya çalışmıştır. Hocasının onda yeteneğin var olduğunu görmüş ancak fiziksel olarak verimli olmadığından onu başka kulübe kiralık olarak yollamaya karar vermiştir.  Delta Varsova'nın ezeli rakiplerinden biri olan Legia Varsova'ya kiralık olarak gönderilen Lewandowski ilk günlerde daha çok forma şansı bulmuşsada Legia'da bir sezon boyunca sadece 2 gol atabilmiştir. Legia'nın teknik direktörü de Lewandowski'nin kulüpte kalmasının olanaksız olduğundan eski kulübüne geri gönderilmiş. Delta Varsova ise takımına daha tecrübeli ve kaliteli bir forvet bulunca ilk olarak Delta'nın altyapısında oynamasına karar verirken, Znicz Pruszkow Lewandowski için satın alma teklifi götürmüş ve Delta'da Lewandowski'yi Znicz Pruskow'a transfer olmuştur.
İşte bu Robert Lewandowski'nin dönüm noktası olmuştur. Lewandowsiki gittiği ilk sezonda 19 maçta forma giyip 15 gol attıp Polonya İkinci Ligi gol kralı olurken, takımınıda attığı 15 gol ile şampiyon yapıp Polonya 1. ligine çıkarmada büyük rol oynadı. Znicz Pruskow'da ikinci sezonda oynadığı 32 lig maçında 21 gol atarak gol kralı olmuş ancak takımın defansif zaaflarından dolayı şampiyon olamamıştır. Ancak bu Robert Lewandowski'nin değerini arttırmış  ve başka kulüplerin transfer listesine girmiştir. Znicz Pruskow'dan yüksek bonservis bedeli ile Polonya'nın ateşli taraftarına sahip olan Lech Poznan tarafından satın alınmıştır. Lech Poznan'da ilk sezonda 30 lig maçında 14 gol atarak tam olarak beklentileri kaşılayamasa  da, Polonya Kupasında attığı 4 golle takımına Polonya Kupası kazandırmıştır. Lech Poznan'da ikinci sezonunda büyük bir çıkış yakalayarak takımını oynadığı 28 maçta 18 gol atıp Polonya 1. lig şampiyonu, Polonya Süper kupası ve  Eksraklasa şampiyonluğu kazanmasında yine büyük rol oynamıştır. Ayrıca attığı 18 gol ile Eksraklansa gol kralı, Eksraklansa ''sezonun en iyi golü'' ve de Polonya'da yılın en iyi oyuncusu ödülünü almaya hak kazanmıştır.
2010 yılında kendini kanıtlayan genç golcü Bundesliga'nın güçlü kulüplerinden biri olan Borussia Dortmunt'a transfer oldu. Bundesliga'da 2 sezonda çıktığı toplam 67 maçta, 30 gol atarak burada da ne kadar kaliteli bir golcü olduğunu kanıtlayan Polonya'lı genç yıldız, ''gücü ve hava toplarına olan hakimiyeti'' ile bilinmektedir. Ayrıca geçtiğimiz sezon Bundesliga'da en golcü 3. futbolcu olmayı başarak Lewandowski, Alman Kupası'nda Bayern Munich'e attığı 3 golle hat-trick yaparak tarihe de geçmiştir.
Polonya Milli takımının güçlü kozlarında biri olan Lewandowski, çıktığı 42 maçta 12 gol kaydedip takım arkadaşı JAkub Blaszcykowski ile Polonya'nın geçtiğimiz Eylül'de Almanya ile 2-2 berabere kaldığı maçta da gol atan futbolculardan biri olmuştur.
Polonya Milli takımının basın sözcüsü olan Tomasz Rzasa, EURO 2012'de karşılaştıkları Yunanistan maçı öncesi düzenlenen bası toplantısında yaptığı açıklamada, Lewandowski için ''Bizim için onun gibi bir futbolcuya sahip olmak çok büyük şans, Onun  takımımıza çok büyük katkıları oluyor.'' sözleri de Milli takımında ki önemini açıkça anlatmakta.


Polonya Milli Takımı ülkesinin ev sahipliği yaptığı EURO 2012'de A grubunda  turnuvayı sadece 2 puanla grup sonuncusu olarak kapatırken, favori olarak gösterilen Polonya ve Rusya hayal kırıklığına uğrarken turnuvanın iki süpriz takımı olan Çek Cumhuriyeti gruptan birinci, Yunanistan ise ikinci olarak gruptan çıkmaya hak kazanmıştı.