Lezzetli sofralar

Niye bu kadar lezzetli diyenlerin merakını giderecek bir yolculuğa çıkarıyorum sizi... Karşınızda Trabzon tereyağı ve pidesi
''Trabzon pidesi'' olarak bilinen yağlı, yumurtalı, peynirli, kıymalı ve sucuklu pideler, bu gün kent dışında da pek çok noktada müdavim sayısını arttırıyor. Bu pidelerden yağlı pide olarak adlandırılan pidenin üzerine, fırına verilmeden önce tereyağı konulurken, yumurtalı pidelerin üzerine ise tereyağına kırılmış yumurta ekleniyor. Peynirli pidelerin üzerine ''kolof peyniri'' denilen ve taze kaşara benzeyen Trabzon peyniri konulur.
Tereyağı nasıl yapılır?
Tereyağı yapmak için inek ya da koyunlardan sağılan süt, külek adı verilen yayıkta toplanır. Yeterli miktarı bulunca çalkalanır. Bir süre sonra üzerine yağ topakçıkları belirdiğinde, yayık indirilir. Üstte toplanan yağlar bir kaşıkla alınır. Toplama işi bitince, sahandaki yağ duru su çıkıncaya kadar soğuk suyla yıkanır.