Alan Dzagoyev

Alan Dzagoyev, 17 Haziran 1990 yılında Osetya'nın Beslan şehrinde dünyaya geldi. Eski adı Sovyet Sosyalis Cumhuriyetler Birliği'ne bağlıdır ve yeni adı Rusya'da FIFA 2010 Dünya Kupası'ndan beri forma giyinmektedir. Dzagoyev, çocukluk yılları ailesinin maddi durumu sebebiyle zor geçsede okulunda başarıldı bir öğrenciydi ve tek hayali vardı o da hiç bir kötü işe bulaşmadan avukat olabilmekti. Futbolcu olmak hayallerinde yoktu, çünkü Rusya'da futbol çok yaygın bir spor değildi ve futbola çok önem verilmiyordu bu da Dzagoyev'in ilgisini çekmiyordu. Alan Dzgoyev 12 yaşında iken ailesi ile birlikte Gürcistan'a göç ettiler. Dzgoyev, çocukluk döneminde en büyük şokunu yaşadı. Daha sadece 14 yaşında iken okulu bir grup terörist tarafından basıldı ve bir çok arkadaşı gözleri önünde öldürüldü. Bu durum onu çok etkilemişti ve 1 yıl boyunca doktor yardımı almıştır. 2004 yılında futbol kariyerine ailesi sırf yaşadığı olayı bir nebze unutturmak için şu anda Chelsea'nın ultra milyoner sahibi olan Romen Abrambovic'in Primorsky Futbol Akademisi'ne başladı ve teknik direktörü Yuri Oskin tarafından keşfedildi. Yaşıtlarına göre top tekniği üst düzeyde olan Dzagoyev, FC Krylia Sovetov-SOK ismini alan futbol akademisinde profesyonel kariyerine başladı. Dzagoyev'in ilk sezonunda takım Rusya 3. Ligi'ni 6. sırada tamamladı. 37 maçta 6 gol atan Dzagoyev, 2007 Aralık ayında, PFK CSKA Moskova 'ya transfer oldu. Kadroda aralıksız olmasa da düzenli şekilde yer bulduğu ilk haftalardan sonra, ligin 13. haftasında FC Spartak Moskova karşısında alınan 5-1'lik galibiyette 3 asist yapınca bir daha çıkmamak üzere ilk onbire yerleşti. Ardından son lig ve UEFA Kupası şampiyonu Zenit'e deplasmanda 2 gol birden attı. İlk sezonunda başarılı olan Dzagoyev, 2008 yılında Rusya'da Yılın En İyi Genç Futbolcsu seçildi. 2008'den bu yana CSKA Moskova forması giyen DZgoyev 71 maçta 21 gol atmayı başardı.

11 Kasım 2008'de 2012 FIFA Dünya Kupası elemelerikadrosuna alınan Dzagoyev, deplasmanda oynanan Almanya maçında ilk kez milli formayı giydi. 18 yaşındaki futbolcu,Rusya Milli Futbol Takımı'nda forma giyen en genç orta saha oyuncusu olma unvanını da ele geçirdi. En genç oyuncu unvanı ise hâlen kaleci İgor Akinfeev'e aittir.

Alan Dzagoyev, üstün top tekniği, oynadığı mevki gereğince oyunu okuma, yaptığı asistler, hava toplarına karşı hakimiyeti, ikili mücadelesi ile takımın adeta beyni olmuştur. Her gol pozisyonunda top onun ayağına mutlaka değmiştir. Yeri geldiğinde orta sahaya yardımcı olan Dzagoyev, milli takımın da değişmez isimlerindendir. Yaşına göre oldukça büyük görünen Dzgoyev, top çalma konusunda çok iyi bir oyuncudur, rakibe ne şekilde, nasıl, ne zaman hamle yapacağını iyi biliyor ve takımının diğer takımlara oranla daha fazla kontra atağa çıkmasında büyük rol oynamaktadır.

Hiç yorum yok: